Kapr na černo
Porce Doba přípravy
6porcí 30minut
Doba vaření
1hodinu
Porce Doba přípravy
6porcí 30minut
Doba vaření
1hodinu
Pokyny
  1. Zabitého, oškrábaného kapra opereme. Rozřízneme, odstraníme žluč i střeva, jikry anebo mlíčí vyndáme a opereme. Odřízneme hlavu, zbavíme žáber a očí, čistě opereme. Kapra po délce rozřízneme, rozkrájíme na díly, opereme, utřeme utěrkou a nasolíme. V omastku osmažíme krájenou cibuli 2-3 kusy, mrkev, petržel, celý pór (2-3 kusy póru), osolíme. Zalejeme vodou a vaříme. Přidáme k tomu opranou rybí rozseknutou hlavu, ocas, ploutve a jikry anebo mlíčí a vaříme.
  2. V rozpáleném omastku na másle anebo jiném tuku osmažíme strouhaný chléb, ke konci přidáme strouhaný perník a chvíli pomícháme a odstavíme. Sušené švestky uvaříme, zbavíme pecek, mandle opaříme, oloupeme, pokrájíme na nudle, opereme hrozinky, krájené fíky a datle. Na pekáč dáme máslo, do něho několik pokrájených šalotek se sekanou zelenou petrželí, citronovou kůru, celý pepř bílý, černý a bobkový list.
  3. Osolenou rybu malinko podlejeme a pečeme asi 10 minut . Vyndáme mezi dvě horké mísy. Přidáme vše co jsme smažili. Podlejeme vínem a sirupem z řepy (anebo přidáme cukr). Hodně omáčku vyšleháme, povaříme a prolisujeme. Pak přidáme ovoce i vyloupané ořechy a osolíme. Chuť má být kyselosladká.