Domů > Recepty> Z jednoho lineckého těsta, šest druhů cukroví.

Z jednoho lineckého těsta, šest druhů cukroví.

Kolečka, srdíčka nebo hvězdičky obalené v moučkovém cukru a promazané marmeládou prostě nemohou na svátečním stole chybět. Linecké je klasika. Je křehké, chutné, a jeho příprava je přitom tak snadná. Věděli jste ale, že z tohoto těsta můžete připravit i celou řadu dalšího jednoduchého vánočního cukroví?

Vytisknout recept
Z jednoho lineckého těsta, šest druhů cukroví.
Doba přípravy 20 minut
Doba vaření 60 minut
Porce
Suroviny
Základní linecké těsto
Hvězdičky s citrusovou marmeládou a bílou čokoládou
Kakaové kytičky s krémem s vaječným koňakem
Vanilkové banánky s ořechovým krémem
Křehké sněhové vločky
Čokoládová srdíčka s ořechy
Doba přípravy 20 minut
Doba vaření 60 minut
Porce
Suroviny
Základní linecké těsto
Hvězdičky s citrusovou marmeládou a bílou čokoládou
Kakaové kytičky s krémem s vaječným koňakem
Vanilkové banánky s ořechovým krémem
Křehké sněhové vločky
Čokoládová srdíčka s ořechy
Pokyny
Postup ze základního těsta
  1. Mouku prosejte na vál, přidejte moučkový cukr a promíchejte. Do mouky udělejte důlek, rozklepněte do něj vejce a přidejte na menší kousky nakrájené máslo. Citron důkladně omyjte a kůru ostrouhejte na jemném struhadle. Všechny suroviny na válu pak rukama rychle, ale důkladně prohněťte. Z hotového těsta udělejte hroudu, zabalte ji do fólie a uložte ji alespoň na hodinu, nejlépe však do druhého dne, do chladničky. Vychlazené těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát silný asi 3 milimetry. Z plátu vykrajujte různé tvary. Ty přeložte na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 5 až 10 minut. Ještě teplé je obalte v moučkovém cukru.
Hvězdičky s citrusovou marmeládou a bílou čokoládou
  1. Lískové oříšky nechte opražit nasucho na plechu v troubě nebo na pánvi. Ještě teplé je promněte v utěrce, abyste je zbavili slupky, a najemno je nastrouhejte nebo rozsekejte v robotu. Zapracujte je do základního těsta na linecké cukroví. Troubu předehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozválejte na plát, vykrajujte z něj hvězdičky a pečte je ve vyhřáté troubě 8 až 10 minut – podle velikosti hvězdiček. Vychladlé hvězdičky slepte citrusovou marmeládou a ozdobte "cik cak" tenkými proužky rozehřáté bílé čokolády.
Kakaové kytičky s krémem s vaječným koňakem
  1. Do základního lineckého těsta přidejte pomerančovou kůru a kakao. Z vychladlého uleženého těsta vykrajujte kytičky. U poloviny z nich vykrojte ještě kulatý střed. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí slepujte k sobě koňakovým krémem, který připravíte tak, že ve vodní lázni rozpustíte čokoládu, tu pak vyšleháte s máslem, smetanou a koňakem. Slepené kytičky polijte hořkou čokoládou a ozdobte kouskem kandovaného pomeranče.
Vanilkové banánky s ořechovým krémem
  1. Do těsta na linecké přidejte vanilkový cukr a vanilkovou esenci. Z odleželého těsta vykrajujte banánky a pečte je na plechu v troubě předehřáté na 180 °C. Na krém smíchejte umleté ořechy a nastrouhanou čokoládu. Máslo ušlehejte s cukrem a žloutkem do pěny. Spojte s ořechy a čokoládou. Vychladlé banánky spojujte po dvou k sobě krémem a z poloviny je namáčejte v čokoládové polevě.
Křehké sněhové vločky
  1. Odleželé linecké těsto rozválejte na tenký plát a vykrajujte z něj hvězdičky. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10 minut – dle velikosti. Po upečení nechte krátce vychladnout na plechu a přemístěte je na vál. Na polevu utřete v míse všechny přísady do zhoustnutí, polijte jí zcela vychladlé cukroví a každý kousek ozdobte cukrovými perličkami nebo krystaly cukru dle fantazie.
Čokoládová srdíčka s ořechy
  1. Do základního lineckého těsta přidejte mleté ořechy, kakao a nastrouhanou čokoládu. Z odleželého těsta na pomoučeném vále vykrajujte srdíčka nebo další libovolné tvary. Vykrájené cukroví dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 160 °C. Vychladlé pečivo pak ozdobte polevou z bílé čokolády.
error: Obsah je chráněn !!