Domů > Recepty> Vánoční husa

Vánoční husa

Vytisknout recept
Vánoční husa
Kuchyň Česká
Doba přípravy 5 minut
Doba vaření 6 hodin
Porce
osoby
Suroviny
Husa
Chlupaté knedlíky
Kuchyň Česká
Doba přípravy 5 minut
Doba vaření 6 hodin
Porce
osoby
Suroviny
Husa
Chlupaté knedlíky
Pokyny
Husa
  1. Husu omyjte zevnitř i zvenku pod studenou vodou. Nechejte ji okapat a pak ještě zvenku osušte papírovou utěrkou. Důkladně ze všech stran osolte asi dvěma třetinami soli, zbytek nasypte do břišní dutiny. Kůži ze všech stran ještě posypte kmínem. Takto připravenou kachnu položte hřbetem dolů do pekáčku, který ji velikostí těsně obemkne. Přikryjte dobře přiléhajícím víkem.
  2. Pekáček s husou vložte do trouby (s roštem zasunutým do dolní třetiny trouby) a teplotu nastavte na 120 °C. Pečte bez jakýchkoli zásahů včetně otvírání trouby nebo nadzvedávání víka 5–6 hodin, na přesném čase nesejde. Pokud se vám po uplynutí této doby zdá kůže málo křupavá, odstraňte víko, zvyšte teplotu na 200 °C a ještě asi 10 minut kachnu zapékejte, dokud nedosáhne vašeho oblíbeného odstínu zlaté.
Zelí
  1. Cibuli zpěňte na sádle z husy, zelí nakrájejte na jemno, přidejte cukr, vinný ocet, sůl a pokrájená jablka a cibuli. Vařte doměkka a nakonec přidejte syrovou bramboru na zahuštění.
Chlupaté knedlíky
  1. Brambory, oloupejte, nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte sůl, strouhaný muškátový oříšek, vejce, krupici a hrubou mouku. Promíchejte a vytvořte těsto. Z toho následně tvarujte kuličky nebo noky pomocí lžic a vložte do jemně osolené vody.
error: Content is protected !!